Uitblinkers | Anouk Terpstra: “Onze broden worden met de week mooier en lekkerder”

Anouk Terpstra (34) is de trotse eigenaresse van Bakkerij Terpstra in Gorssel. Van banket en chocolade weet ze alles, maar Anouks broodbak-skills waren nog wel aan wat verbetering toe. Daarom meldde ze zich samen met haar broodbakker bij FoodBase waar ze de training Toppraktijk volgden. Hoe dat ging? Anouk vertelt erover in dit interview.

Bij Bakkerij Terpstra werken 14 medewerkers waarvan twee banketbakkers en een broodbakker. Anouk houdt als eigenaresse het overzicht, maar is ook echt onderdeel van het team. “Naast het maken van gebak en chocolade, ben ik om de week een dag verantwoordelijk voor het brood. Erg leuk, maar mijn broodbakker Bram en ik waren al een tijdje niet tevreden over hoe ons brood eruitzag. We konden er de vinger niet op leggen hoe dat nou kwam. Toen ik de training Toppraktijk bij FoodBase voorbij zag komen, heb ik ons gelijk aangemeld.”

Van theorie naar praktijk
De bijeenkomsten van de training Toppraktijk waren alle vier in Wageningen. “Tijdens de eerste bijeenkomst kregen we veel theorie over de ingrediënten en enzymen in brood”, vertelt Anouk. “De tweede, derde en vierde dag gingen we echt aan de slag en hebben we veel proefjes gedaan. Wat gebeurt er als je te veel water in brooddeeg doet? En wat als je brooddeeg veel te kort of lang draait? In groepjes van twee kreeg iedereen een ‘gek’ broodrecept waar we brood mee moesten bakken. Daar kwamen natuurlijk allerlei verschillende broden uit die we vervolgens mochten bekijken, voelen, proeven en keuren.”

Persoonlijk advies van Peter Bienefelt
“Na elke bijeenkomst deden we de broden in de vriezer. De laatste dag hebben we die er weer bij gepakt om te kijken wat voor broden we allemaal hadden gebakken en wat we inmiddels hadden geleerd. Een hoop! We gingen die laatste dag ook aan de slag met ons eigen meel. Op advies van Meester Boulanger Peter Bienefelt hebben we de vochtigheid van onze bollenkas en de temperatuur aangepast én gebruiken we nu een ander broodverbetermiddel.”

Topbrood
Wat er veranderd is bij bakkerij Terpstra na het volgen van de training? “Onze broden zijn echt anders. Het is een proces, een perfect brood maak je niet 1, 2, 3. Maar we zijn hard op weg. Onze broden worden nu met de week mooier en lekkerder. Omdat dit in kleine stapjes gaat, zal het de meeste klanten niet opvallen. Maar vorige week kwam er wel iemand naar me toe om te zeggen dat ons brood tegenwoordig veel verser uit de vriezer komt. Heel leuk, daar doen we het voor!”

Meer nieuws

Training ‘Preventie psychosociale arbeidsbelasting’

Leidinggevenden spelen een belangrijke rol bij het creëren van een respectvolle cultuur in het bedrijf door alert te zijn op signalen die kunnen wijzen naar conflicten over ongewenst gedrag en het bespreken van de situatie met betrokkenen en het management. Dit klinkt mooi, maar is zeker niet altijd eenvoudig. Hoe herken je ongewenst gedrag? Hoe spreek je medewerkers hierop aan? En vooral, hoe zorg je er met elkaar voor dat werk een prettige en veilige plek is voor iedereen?

Tijdens de training ‘Preventie psychosociale arbeidsbelasting’ krijgen leidinggevenden handvaten voor het herkennen van ongewenste omgangsvormen, wat zij kunnen doen om medewerkers hier zo goed mogelijk tegen te beschermen en welk beleid van de eigen organisatie ze hierbij kunnen gebruiken. Ook komt aan de orde welk beleid de overheid minimaal verwacht.

Bewustwording en herkenning
De teamleiders en productiemanagers van Bakkerij Goedhart in Kerkrade hebben de training al gevolgd. In het ochtendprogramma zijn de vormen en gevolgen van ongewenste omgangsvormen besproken. Vooral de effecten die deze op een individuele medewerker kunnen hebben, worden nog wel eens onderschat. In dit deel van het programma was er ook aandacht voor het herkennen van ongewenste omgangsvormen – zoals pesten, discriminatie en seksuele intimidatie – en het aanspreken van medewerkers op hun gedrag. Bij dat laatste gaat het vooral over luisteren, het in kaart brengen van het probleem en het zoeken naar een oplossing. Feedback geven en grenzen stellen waren ook onderdeel hiervan.

Gespreksvormen oefenen
‘s Middags was er een acteur aanwezig voor het oefenen en analyseren van verschillende vormen van gesprekken. Een mooie manier om te kijken naar het effect van de aanpak van het gesprek en elkaar daarbij te adviseren. De acteur zat geweldig in zijn rol en was dus een prima “medewerker” om mee te oefenen.

Jef Clement, teamleider Bakkerij Goedhart Kerkrade:
“Winst van vandaag is de bewustwording; wat is pestgedrag en hoe ga je ermee om?”

Peter Rosenboom, teamleider Bakkerij Goedhart Kerkrade:
“Dit was een leerzame trainingsdag. Je kijkt weer vanuit een breder perspectief. Het oefenen van de verschillende gesprekken komt zeker in meerdere situaties van pas.”

Zoek vaktechnische kennis op in Bakkerspedia

Ben je op zoek naar informatie over het verschil in bindkracht van gelatine? Weet je niet zeker wat er met gianduja wordt bedoeld? Vragen je klanten naar het verschil in voedingswaarde tussen spelt en tarwe? Wil je weten welke factoren retrogradatie kunnen beïnvloeden? Of gewoon hoe je voorkomt dat je eiwit schift? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je op Bakkerspedia.nl.

Bakkerspedia is dé eigentijdse en interactieve databank van de industriële en ambachtelijke bakkerij waar vaktechnische kennis kan worden gehaald, gebracht en gedeeld. De databank levert een bijdrage aan het behoud en de kennisontwikkeling van theoretische vaktechniek. Bakkerspedia maakt het voor zowel vakvolwassen beroepsbeoefenaren als voor leerlingen in de bakkerijsector mogelijk gedurende hun carrière relevante vaktechnische kennisbronnen te raadplegen.

Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen?
Stel jouw vraag of vragen dan in Bakkerspedia. Dan schrijven wij zo snel mogelijk een nieuw artikel waarin we natuurlijk antwoord geven op jouw vraag. Op deze manier houden we de kennisbank altijd relevant en up-to-date.

Nieuwsgierig naar Bakkerspedia?
Log kosteloos in via www.bakkerspedia.nl en bekijk de meer dan 1.200 artikelen.

De digitale databank is toegankelijk voor alle branchegenoten en wordt mede mogelijk gemaakt door het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf.

Nieuw: training voor praktijkbegeleiders van Boulanger-studenten (niveau 4)

FoodBase heeft een driedaagse training ontwikkeld om praktijkbegeleiders in leerbedrijven te ondersteunen. Op deze manier wil de FoodBase zorgen voor een goede aansluiting tussen praktijk en opleiding, nu vijf mbo-opleidingen dit najaar beginnen met de specialistenopleiding MBO Boulanger niveau 4.

Vijf mbo-scholen starten in het schooljaar 2020/2021 met de nieuwe opleiding MBO Boulanger niveau 4. Dat betekent dat studenten van deze opleidingen een leerbedrijf nodig hebben om het specialisme in de praktijk te ontwikkelen en toe te passen. Een supermooie kans voor leerbedrijven en hun praktijkbegeleiders.

Driedaagse training met Peter Bienefelt
Om praktijkbegeleiders hierbij te ondersteunen heeft de FoodBase een driedaagse training ontwikkeld in samenwerking met trainer en Meester Boulanger Peter Bienefelt. De training is een combinatie van theorie en veel praktijk.

Meerwaarde voor jouw bedrijf
Bakkersbedrijven kunnen profiteren van de kennisontwikkeling die deze opleiding met zich meebrengt en de uitstroom van studenten op een hoger niveau met een duidelijk specialisme.
Deze studenten kunnen met hun nieuwe ideeën veel waarde hebben voor een leerbedrijf, maar zij vragen natuurlijk ook iets van de bedrijven. Een leerplek waar ze worden uitgedaagd om hun kennis creatief in te zetten en verder te ontwikkelen, innovaties toe te passen en een eigen visie te vormen op hun vak.

Verrijking van kennis en inzichten
Tijdens deze training kijk je op een andere manier naar het broodbakproces. De training biedt ruimte voor nieuwe ideeën en inzichten. Er wordt dieper ingegaan op de werking van grondstoffen en de manier waarop je hiermee kunt sturen, het bakken met desem, viennoiserie en de innovaties in binnen- en buitenland. Een mooie ondersteuning bij het begeleiden van de niveau 4 Boulanger-student, maar ook zeker een verrijking van eigen kennis en inzichten.

Data en inschrijven
De training ‘Praktijkbegeleiders MBO niveau 4 Boulanger’ staat op 24, 31 augustus en 1 september gepland in Wageningen. De training wordt geheel gesubsidieerd vanuit het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. Het leerbedrijf ontvangt alleen een btw-factuur.

Volg FoodBase op Facebook